Selecteer een pagina

(Foto: collectie Stedelijk Museum Amsterdam)  

De gemeente Amsterdam heeft besloten dat het werk ‘Bild mit Haüsern’ van Kandinsky uit de collectie van het Stedelijk Museum zal worden teruggegeven aan de erven Lewenstein. Na het negatief bindend advies van de Restitutiecommissie en de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam van vorig jaar (Rb Amsterdam, 16 december 2020, ECLI:NL:RBAMS:2020:6277) vormt de regeling een doorbraak.

De gemeente Amsterdam houdt in haar uitspraak rekening met de recente evaluatie van het Nederlandse restitutiebeleid, waaruit volgde dat Nederland zich beter moet inspannen als het gaat om restitutie. De veelbesproken “belangenafweging” die werd gebruikt als methode om te beslissen over claims inzake door de nazi’s geroofde kunst, werd begin dit jaar definitief verlaten. De huidige bezitter wilde een hernieuwde beoordeling van de zaak niet afwachten en is nu in overleg over definitieve afspraken over teruggave.

De sectie Kunstrecht van Bergh Stoop & Sanders Advocaten onder leiding van Gert-Jan van den Bergh is gespecialiseerd in zaken betreffende nazi-roofkunst.