Selecteer een pagina

De documentaire ‘The Treasures of Crimea’ van Oeke Hoogendijk is vanaf begin maart 2022 te zien in Nederlandse bioscopen.

De film documenteert de rechtsstrijd die Bergh Stoop & Sanders Advocaten namens haar cliënt de Staat Oekraïne voerde voor de teruggave van archeologische stukken afkomstig van de Krim, die in 2014, ten tijde van de Russische bezetting van het Krim-schiereiland, in bruikleen waren gegeven aan een het Allard Pierson Museum in Amsterdam. 

Daarbij is ook aandacht voor de geslaagde wraking van de voorzitter van het Gerechtshof Amsterdam. Lees over die unieke situatie meer in de recensie van Lex van Almelo in Advocatenblad van 1 februari 2022: https://lnkd.in/eEDU9m74

Op 26 oktober 2021 bevestigde het Gerechtshof Amsterdam de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam van december 2016, waarbij het Allard Pierson Museum in Amsterdam werd veroordeeld de stukken over te dragen aan het Ministerie van Cultuur van de Staat Oekraïne. Inmiddels is cassatie ingesteld door de Krimmusea.
 
De wereldpremière van de documentaire van Oeke Hoogendijk vond plaats tijdens International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) (https://lnkd.in/dmScD38W).